Zgadzam się, mało tego - nie wyobrażam sobie wożenia małego dziecka w dłuższe trasy latem w samochodzie bez klimatyzacji, o wyjeździe np do Chorwacji nie wspominając...
Działalność gospodarcza - księgowość i nie tylko :)
Zwiń
X
-
Działalność gospodarcza - księgowość i nie tylko
Otworzyłem działalność, ale jestem zielony w rozliczaniu księgowości, wskażecie jakieś dobre źródła. Działalność jest prosta robię projekty za XXk, wystawiam fakturę, co jakiś czas kupię coś do firmy, laptop, materiały eksploatacyjne, ale nie mam zielonego pojęcia o VAT, podatkach itd. itp. Kolejna sprawa to co mogę jeszcze odliczyć z podatku jak działalność jest otworzona w miejscu zamieszkania? Wytłumaczcie jak przedszkolakowi, bo jestem w tym temacie tępy...
-
-
po 1 to 200 minus vat 23% . potem masz jeszcze odliczenie kwoty netto od dochodu więc kolejne minus 18% (oczywiście nie są to takie doslowne wartosci procentow poniewaz realne są to wartosci liczone "w stu") itd itp. na prawde nie masz nic lepszego do roboty tylko sie tym zajmowac? no i chyba nie chcesz mi powiedziec ze na forum ocp liczysz na pelną edukacje w zakresie prawa podatkowego :wink: takze dobrze Ci radze. idz do biura, negocjuj cene. jak jestes z jakiejs malej miejscowosci to na pewno zaplacisz mniej niz te 200.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashKolejna sprawa to co mogę jeszcze odliczyć z podatku jak działalność jest otworzona w miejscu zamieszkania? Wytłumaczcie jak przedszkolakowi, bo jestem w tym temacie tępy...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deherbata, kawa
natash, koledzy dobrze napisali. Znajdź biuro rachunkowe, albo kilka dowiedz się co i jak i wybierz. Sprawy ZUS, US to masakra normalnie, a co dopiero jak nie masz o tym pojęcia. Nie wspomnę już o tym, że musiałeś się zdecydować czy jesteś VAT'owcem czy ryczałtowcem. Tego jest więcej i bez pomocy nie dasz rady. Powodzenia
[ Dodano: Pią 27 Gru, 13 22:39 ]
Zamieszczone przez natashSłyszałem również, że jak się zleci firmie, to i tak odpowiedzialność jest na mnie, czyli i tak muszę kontrolować czy w miarę poprawnie to rozliczają? Czy się mylę?Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
natash, podpisz umowę z biurem i za te 200zł śpisz spokojnie bo jak nie wiesz co i z czym to szybko możesz stracić kilka krotność tej kwoty :wink: po za tym nie musisz nikogo kontrolować, biuro sobie poradzi z twoimi papierami, nie takie rzeczy biura wykonują szczególnie podczas kontroli podatnika :wink:
P.S. nie myśl o pierdołach tylko zajmij sie projektami, papierki pozostaw fachowcom :!:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
natash, bo tutaj oprócz samego wypełniania dochodzi korespondencja z US, ZUS i czym tam jeszcze. Jak jest coś do poprawki albo do wyjaśnienia to masz telefon i jedziesz i się wkur.. ile za ten czas zrobiłbyś. A tak robisz swoje na początku miesiąca zawozisz faktury, zostawiasz kasę i do następnego miesiąca spokój
[ Dodano: Pią 27 Gru, 13 23:46 ]
a jak nie masz wiedzy to palniesz coś w rozmowie i jeszcze się Tobie dostanie. A księgowa/gowy wie co i jak powiedzieć, już dawno się z tymi Paniami zaprzyjaźniłPisał Sebastian
Komentarz
-
-
Nie znam się na spółkach i srółkach
natash, powiem Ci na "świeżo" bo niedawno borykałem się z tym samym problemem.
Otóż założyłem działalność bo zaszła taka potrzeba.
Z racji, że nie znam się na podatkach, zusach i srusach znalazłem biuro rachunkowe, które prowadzi moje papiery.
Płacę 120 zł brutto miesięcznie, z czego odliczam VAT i dochód, zanoszę wszystkie faktury kosztowe i te, które wystawiam.
Wiele tego nie ma ale mam spokój - dostaje 2 wiadomości E-mail z biura. Jedna to ile ZUS do zapłacenia, druga PODATKI i tyle.
Firma rachunkowa jest ubezpieczona i o ewentualne błędy martwią się oni.
Ja płacę tyle ile mi wyliczą.
Nie wiem jaki zakres jest Twojej działalności ani co masz w PKD, ja odliczam paliwo, telefon, internet, komputer, sprzęt elektroniczny.
Więcej nie wymyślam.
Mam znajomych co odliczają zakup zmywarki, wodę, prąd, czajnik, herbatę, kawę, owoce itd itd itd - siedziba firmy w mieszkaniu i tam przyjmują interesantów a w związku z tym interesant zje owoc, wypije kawę itd.
Jeśli znajdziesz "kreatywną księgowość" to na pewno bardzo Ci pomogą aby tych podatków nie płacić albo płacić jak najmniej ;-)Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakZ racji, że nie znam się na podatkach, zusach i srusach znalazłem biuro rachunkowe, które prowadzi moje papiery.
Płacę 120 zł brutto miesięcznie, z czego odliczam VAT i dochód, zanoszę wszystkie faktury kosztowe i te, które wystawiam.
Wiele tego nie ma ale mam spokój - dostaje 2 wiadomości E-mail z biura. Jedna to ile ZUS do zapłacenia, druga PODATKI i tyle.
Firma rachunkowa jest ubezpieczona i o ewentualne błędy martwią się oni.
Realnie z tych 120 zł brutto wraca do ciebie 22,44 z VATu i 18,62 dochodowego czyli faktycznie kosztuje Cię to 78,94zł.
Co do tego, że firma jest ubezpieczona i w razie czego to niby oni się martwią to nie do końca tak jest. Przed skarbowym to podatnik jest odpowiedzialny a nie "pani księgowa".
Jak Cię udupią bo księgowa zrobiła błąd lub nie dopilnowała obowiązków to odpowiadasz Ty, a sprawa czy Ty później będziesz dochodził się na drodze cywilnej z księgową czy dogadacie się bez ciągania po sądach jest dla skarbówki zupełnie nieistotna.
Tylko jeszcze nie wiadomo, czy natash jest VATowcem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniakFirma rachunkowa jest ubezpieczona i o ewentualne błędy martwią się oni.
Komentarz
-
Komentarz